De Blijvende Impact van TV in Moderne Marketing
30 mei 2024 
2 min. leestijd

De Blijvende Impact van TV in Moderne Marketing

In een tijd waarin digitale marketing de spotlight steelt, blijft TV-reclame een belangrijk onderdeel van succesvolle marketingstrategieën. Dit is niet zomaar een mening, maar iets wat goed is onderzocht en bewezen. Marketingexpert Peter Field deelde zijn inzichten tijdens de Future of TV Advertising (FTVA) Global conference in 2023. Zijn verhaal, dat ook is uitgewerkt in een whitepaper met een voorwoord van marketinggoeroe Mark Ritson, laat zien waarom TV nog steeds onmisbaar is voor adverteerders.


Bron: ''Why TV is at the heart of effectiveness'' door Peter Field


De Onmiskenbare Kracht van TV

1. Aandacht Genereren

Aandacht is de sleutel tot effectieve marketing. Zonder aandacht geen merkbekendheid en zonder merkbekendheid geen langdurige groei voor het merk. Uit onderzoek van Karen Nelson-Field blijkt dat een videoreclame minstens 2,5 seconden aandacht moet krijgen om in het langetermijngeheugen van de consument te blijven hangen. TV-reclames doen het hierbij opvallend goed: een TV-commercial van 30 seconden krijgt gemiddeld 15,5 seconden actieve aandacht, terwijl online videoreclames slechts een paar seconden aandacht trekken. 


Bron: ''Why TV is at the heart of effectiveness'' door Peter Field


2. Emotionele Impact

TV-reclames hebben de unieke kracht om emoties op te roepen, wat zorgt voor sterkere en blijvende herinneringen bij consumenten. Volgens de IPA Databank zijn campagnes die inspelen op emoties gemiddeld 3,5 keer effectiever dan campagnes die zich richten op feiten. Dit is belangrijk, omdat emotionele herinneringen consumenten langer aan een merk binden, wat leidt tot duurzame merkgroei.


Bron: IPA Databank, 1998-2022 cases

3. Vertrouwen

Vertrouwen is een andere belangrijke reden waarom TV-reclames zo goed werken. Traditionele media, zoals TV, wekken meer vertrouwen op bij consumenten, wat de effectiviteit van campagnes verhoogt. Uit de analyse van de IPA-databank blijkt dat campagnes die vertrouwen opbouwen, aanzienlijk betere resultaten opleveren voor bedrijven.

Bron: IPA Databank, 2014-2022 for profit cases

TV Adverteren: Een Stabiele en Toekomstbestendige Keuze

Ondanks voorspellingen over de 'ondergang van TV' blijft het medium zijn waarde bewijzen. Het gebruik van TV in marketingcampagnes is niet alleen stabiel gebleven, maar zelfs toegenomen, vooral door de opkomst van uitgesteld TV-kijken. Dit heeft TV juist relevanter gemaakt voor moderne consumenten, inclusief jongeren.

Volgens de bekende 60:40-regel van Peter Field en Les Binet, waarbij 60% van het merkbudget naar lange termijn merkbouw en 40% naar korte termijn verkoopactivatie gaat, blijft TV een dominante kracht. TV neemt 45-46% van het budget in deze optimale verhouding in beslag, wat aantoont dat het medium nog steeds de ruggengraat vormt van succesvolle merkstrategieën.

Conclusie: TV Blijft de Onbetwiste Kampioen

De unieke eigenschappen van TV – het vermogen om aandacht te trekken, emoties op te roepen en vertrouwen op te bouwen – maken het een onmisbaar medium voor adverteerders die streven naar effectieve en duurzame merkgroei. De data en analyses van Peter Field laten zien dat TV-reclames niet alleen relevant blijven, maar ook essentieel zijn voor het behalen van langetermijndoelen van merken.


Bronvermelding
Deze blogpost is gebaseerd op de samenvatting van Screenforce van de whitepaper “Why TV is at the heart of effectiveness” door Peter Field. Je kunt de hele Whitepapier hier downloaden.