De effecten van een Radio- en TV-campagne
20 juni 2017 
1 min. leestijd

De effecten van een Radio- en TV-campagne

Radio- en TV-campagnes (RTV campagnes) blijken effectief te zijn in het stimuleren van extra websitebezoek.
De RTV-campagnes zorgen voor direct websitebezoek en ze jagen o.a. de effecten van de organische resultaten aan. Ieder mediumtype heeft daarbij zijn eigen sterke kanten. Hierdoor werkt de inzet van TV en Radio extra goed. Zo blijkt de inzet van Radio en TV achter elkaar effectiever te zijn dan gelijktijdige inzet.

Het effect van RTV-campagnes op online resultaten

Om aan te tonen wat de effecten van RTV-campagnes op online resultaten zijn en om vast te stellen welke kenmerken van de campagnes het meest verklarend zijn voor de extra websitebezoeken, is er onderzoek verricht. Dit onderzoek is verricht onder dertien adverteerders (Eneco, Fiat, Fox, Hyundai, Opel, SNS, Specsavers, Sunweb, Renault, Vereniging Eigen Huis, Vodafone, Werkspot en Ziggo) die hun campagne- en online-data ter beschikking hebben gesteld. Het betrof diverse campagnes met uiteenlopende marketingcommunicatiedoelstellingen.

Focus op websitebezoek

Bij de analyses van de effecten van alle campagnes lag de focus op het websitebezoek dat plaats vond binnen één dag na de RTV-uiting.
Het resultaat is dat van de in totaal 152,6 miljoen websitebezoeken, vastgesteld bij de dertien adverteerders, er 6,4 miljoen websitebezoeken binnen één dag kunnen worden verklaard door de inzet van RTV-campagnes.
Van de negen beïnvloedende factoren, waar onder seasonality, salarisbetaling, het weer, mediadruk, concurrentie, overige media-inzet, resulteert de inzet van RTV-campagnes in circa 20% van de websitebezoeken.

Conclusies van het onderzoek

1. Een campagne-inzet van TV en Radio achter elkaar werkt effectiever dan de inzet van
TV en Radio tegelijkertijd.

2. Met deze analyse wordt bevestigd dat branding campagnes erg effectief zijn in het genereren van websitebezoek, zowel bij gelijktijdige als bij volgtijdelijke inzet van RTV.

3. Doelgroep zenders realiseren voor TV en Radio de grootste volumes en presteren het meeste kosteneffectief.

4. Resultaten op week- of weekenddagen verschillen nauwelijks.

5. Non-primetime inzet op TV en middag- en avondtijdvak op Radio levert grotere volumes tegen lagere kosten. Dit verschil is bij Radio groter dan bij TV.

Bron: Objective Partners in samenwerking met BrandBooming.