Het succes van audioreclame in Nederland
22 februari 2024 
in Radio
1 min. leestijd

Het succes van audioreclame in Nederland

In de dynamische wereld van mediareclame heeft audioreclame zich in 2023 opnieuw gekroond tot de koning van adverteren, met netto bestedingen die een indrukwekkende stijging van 7,2% laten zien ten opzichte van het voorgaande jaar. Stichting Audify is de marketingorganisatie die zich inzet voor meer en beter geluid in commerciële communicatie. Audify heeft de audiojaarcijfers van 2023 gepresenteerd, waaronder de netto radioreclame-omzet, die een recordbedrag van 242 miljoen euro bereikte.

Opnieuw een stijging

Elk kwartaal van 2023 weerspiegelde een gestage groei, met de grootste sprongen in het derde en vierde kwartaal. En de vooruitzichten voor 2024 zijn niet minder rooskleurig, met verwachtingen van aanhoudende groei, wat duidt op een bloeiende toekomst voor de audioreclamebranche.

De Nederlandse radiospotomzet heeft een indrukwekkende stijging van 7,9% doorgemaakt, wat het een totaal maakt van 219,2 miljoen euro, waarbij radiospots met 90,6% aandeel in de netto-investering de grootste categorie zijn. Branded content neemt 4,9% voor haar rekening, met een bedrag van 11,8 miljoen euro. Digitale audioreclame is de grootste stijger, met een opmerkelijke groei van 13,2% naar 11 miljoen euro, goed voor een aandeel van 4,5%.

Radiospots en impressies

In 2023 werden meer dan 11,3 miljoen radiospots ingekocht.. Met deze radiospots hebben de adverteerders meer dan 169 miljard audio-impressies gerealiseerd. Nederland heeft ook laten zien dat het audio hoog in het vaandel heeft staan, met 1,7 miljard uur live audio streaming en 375 miljoen gedownloade podcastshows.

Het jaarrapport 2023 geeft inzicht in het succes van het afgelopen audioreclamejaar. De cijfers benadrukken dat audioreclame een steeds grotere rol speelt in de mediastrategie van bedrijven. Nederlanders omarmen audio als hun favoriete informatie- en entertainmentbron, waarbij radioreclame wekelijks bijna 85% van de bevolking bereikt.

Waarom adverteren bij RTV Noord?

RTV Noord biedt Groningse adverteerders de ideale plek om te profiteren van de kansen van audioreclame. In Groningen is RTV Noord het krachtigste audioreclame platform. Regionale radioreclame is hét medium om een breed en betrokken publiek te bereiken. Wij helpen adverteerders om hun boodschap nauwkeurig af te stemmen op het luistergedrag van het publiek, wat resulteert in een impactvolle campagne.


Bron: Audify.nl
https://audify.nl/audio-feiten-cijfers/hoe-audio-in-reclame-werkt/radio/audify-audiojaarrapport-2023/